12.10.2021

U konstelaciji korisnika prostora koprivničkog Kampusa, neizostavan je društveno-kulturni centar kakav FUNK jest i kakav bi trebao biti.

 

Piše: Matija Mrakovčić

Grad Koprivnica od 1970-ih u kontinuitetu je imao žive i posjećene javne prostore za programe izvaninstitucionalne, alternativne kulture i kulture mladih. U 1980-ima djelovao je Omladinski dom, u 1990-im Kuglana, do sredine 2000-ih Kugla i podrum Doma mladih, a nakon toga… gotovo ništa.

“Tako smo 2010. u ožujku osnovali udrugu, a u prosincu napravili Winter Metal Festival i doveli bend Belphegor iz Austrije na što su metalci zinuli od šoka. Prošlo je odlično, u Domu Mladih bila je gomila ljudi (…) Tako je postupno i 2011. godine došla ideja da napravimo i prvi open air veliki festival u Koprivnici. Više nam dvorana Dom Mladih nije bila zanimljiva. Uz kamp i sve što ima pravi festival. Ideja je bila da se održi na sajmištu, popularnoj koprivničkoj Bašći, ali se u suradnji s gradskim vlastima odlučilo sve preseliti u bivšu vojarnu. Otišli smo tamo i shvatili da se zapravo radi o malom gradu unutar grada što nam je odgovaralo. Prvi open air bio je 2011. godine, tri dana, veliki pljusak sva tri dana, ali potpuna ludnica, super je prošlo”, prepričava Denis Košćak iz koprivničke udruge RockLive početak korištenja prostora bivše vojarne, popularnog Kampusa, za programe nezavisne kulture, od kada prostor postepeno postaje sve življa točka alternativne koprivničke scene.

Rocklive, zajedno s udrugama MamuzeKoprivaAtelieri Koprivnica i Pod galgama, osniva 2014. Savez udruga Forum udruga nezavisne kulture (FUNK). Savez je osnovan kako bi s Gradom mogli pregovarati o zauzimanju dijela prostora vojarne u kojem bi samostalno i sustavno mogli provoditi vlastite programe. I zaista, za svoje programe Savez i njegove članice, inače najaktivnije udruge u kulturi u Koprivnici, kontinuirano dobivaju prostor u jednoj od zgrada u staroj vojarni, no isključivo na upit za pojedina događanja. Tek od 2018. godine, kada Savez u partnerstvu s Gradom ostvaruje financiranje projekta Centar izvan centra u sklopu poziva Kultura u centru, korištenje prostora više nije upitno.

Cilj je projekta bila uspostava kulturnog centra FUNK, u kojem se odvijaju razne programske aktivnosti, no i izrada Strategije razvoja nezavisne kulture grada Koprivnice, a radi jačanja kapaciteta udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenika javnih ustanova u kulturi te zaposlenika jedinica lokalne i regionalne samouprave u području sudioničkog upravljanja u kulturi. U sklopu projekta kupljena je oprema za programske aktivnosti, priključak za struju prilagođen je potrebama onih koji prostor koriste, no i dalje nisu osigurani sanitarni čvor i grijanje. Iz sredstava projekta plaćan je najam prostora. Tijekom dvije godine provedbe projekta FUNK kao klub i FUNK kao savez udruga zadobivaju konkretnu vidljivost u lokalnoj zajednici i etabliraju prostor i svoj rad kao nezaobilazno mjesto za nezavisnu kulturu u Koprivnici, ali i široj regiji. Povezuju se sa sličnim inicijativama u Varaždinu, Čakovcu, Križevcima, jačajući mrežu sjevernohrvatskih gradova koji razvijaju nezavisnokulturne programe, ali i u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli, šireći svoj utjecaj i suradnje izvan granica regije.

Malo više od mjesec dana po završetku projekta, započinje provedba novog jednogodišnjeg ESF projekta, Centar+, opet u partnerstvu s Gradom Koprivnicom, kroz poziv Prostori sudjelovanja. U sklopu njega adaptiran je prostor, ugrađen sanitarni čvor, postavljena rampa na ulazu, akustički opremljena koncertna dvorana, te se nastavilo s kulturno-umjetničkim programima. Iznos najma ovaj se put prebija kroz ulaganje u prostor (oko 380 000 kuna) osigurano kroz projekt, te Savez za sada ima mirnih 8 godina korištenja prostora pred sobom. Ovaj je projekt omogućio stabilniji razvoj partnerstva civilnih aktera s javnom upravom te omogućio zamišljanje njegova razvoja u pravcu sudioničkog upravljanja tim gradskim prostorom.

Prostor FUNK nalazi se u jednom od objekata bivše vojarne koju je tek 2007. država proglasila neperspektivnom, a vlasnik objekta i zemljišta ukupne površine 690 280 m² postao je Grad Koprivnica. Prostori su malo-pomalo dodjeljivani gradskim ustanovama i službama, ne za svakodnevni rad već za skladišta, otvoren je dječji vrtić, poduzetnički inkubator, planiraju se gospodarske djelatnosti. Godine 2011. u jedan od prostora ulaze Atelieri Koprivnica (sada članica Saveza) koja uz ateljee za rad umjetnika tamo otvara i Galeriju AK. Jedan od objekata koriste za probe lokalni bendovi povezani sa Savezom udruga, a kojih je broj u proteklih nekoliko godina narastao na više od 15. Nekoliko je objekata namijenjeno studentima Sveučilišta Sjever, koje je nastalo integracijom Veleučilišta u Varaždinu s Medijskim sveučilištem u Koprivnici, za koje je Grad Koprivnica isplatio Europapress Holdingu odnosno tvrtki Media uni (nositelju dopusnice) 2,9 milijuna kuna.

Kampus, kako ga Koprivničani zovu (manje zbog ideje razvoja sveučilišnog centra, a više zbog naziva gradske tvrtke koja je njime upravljala), tako se ispostavlja kao novo središte razvoja Grada. U cijeloj konstelaciji korisnika prostora, kulturni odnosno društveno-kulturni centar kakav FUNK jest i kakav bi trebao biti, pokazuje se neizostavnim. Osim što ima kontinuitet rada i prepoznatljivost među lokalnim stanovništvom, ali i šire, sama ideja produkcije kulturnih i društvenih programa u kompleksu bivše vojarne nužna je kako bi unutar raznorodnih subjekata koji prostore koriste postojao i jedan zajednički prostor, kakav samo javna kultura može osigurati. Grad Koprivnica trenutno je u izradi Strategije razvoja te Kulturno-turističke strategije Grada za razdoblje do 2030. te bi u njima FUNK morao imati svoje mjesto, kao jedini prostor za kulturu i društvenost u Gradu koji nastaje na incijativu građana i koji tim građanima služi kao resurs.

 

Članak je objavljen u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Kurziv.

Članak je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

*Članak je izvorno objavljen na kulturpunkt.hr.

U pravcu sudioničkog upravljanja prostorom