29.10.2021

*Članak i snimka razgovora su izvorno objavljeni na web stranici Radio Rojc.

 

Mirela Travar, predsjednica Mreže društveno kulturnih centara, gostovala je u programu Radio Rojca.

„Svi naši Društveno kulturni centri specifični su prostori koji su nastali  iz potreba i procesa koji je krenuo „od dole“. Priča oko DKC-ova počela je u Zagrebu još 2005. godine kada smo jasno artikulirali zahtjeve da su organizacijama koje djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni i organizacijama mladih  potrebni prostori u kojima će provoditi svoje programe jer  ti programi podižu kvalitetu života stanovnika lokalne zajednice. Tako kreće razvoj naših centara koji postaju hibridne ustanove na pola puta između društvenih i kulturnih centara.“

Mreža je osnovana 28. svibnja 2020. godine u Zagrebu na inicijativu saveza udruga, platformi i udruga koji zagovaraju uspostavu institucionalnog okvira za društveno-kulturne centre, su-upravljaju postojećim društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj po načelu sudioničkog upravljanja i razvijaju modele civilno-javnih partnerstava u kulturi.

Osnutak ove formalne nacionalne mreže logični je nastavak višegodišnjih procesa razvoja društveno-kulturnih centara u desetak gradova diljem zemlje i polazi iz potrebe za njihovim jačanjem, zajedničkim nastupanjem prema poboljšanju zakonodavnog okvira za DKC-ove te povećanjem vidljivosti modela civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja u javnosti.

Mrežu su osnovali Art radionica Lazareti iz Dubrovnika, Forum udruga nezavisne kulture – FUNK iz Koprivnica, Platforma Doma mladih Split, Platforma Hvar, Savez udruga Kaoperativa iz Karlovca, Savez udruga Klubtura iz Zagreba, Savez udruga Molekula iz RijekeRijeka, Savez udruga Operacija Grad iz Zagreba i Savez udruga Rojca.

„Rojc je uzorit model sudioničkog upravljanja i Pula, uz Zagreb, prednjači u razvoju tog modela. Godinama su Rojčani gurali ideju da se uspostavi komunikacija s lokalnom samoupravom, da se prepozna da u Rojcu postoje organizacije koje organiziraju programe koje ako niste u Rojcu nećete nigdje drugdje moći vidjeti.“

 

Snimku razgovora možete preslušati na ovome linku.

Programi u centrima podižu kvalitetu života